31 Mayıs 2009 Pazar

İZTUZU MUCİZESİ

Köyceğiz Akdeniz'e doğru akarken, küçük dolmuş tekne Byblis'in gözyaşlarında ilerliyor. Göl'ün Akdeniz'e tutulduğu Dalyan'da, antik şehrin efsanelerini fısıldıyor kral mezarları. Kaunos'ta gündüz geceye kızararak kavuşuyor. Deniz ve gölün buluştuğu Dalyan'da doğal hayat ve tarihle dolup taşıyorsunuz...



Arkamızda reklam panolu şemsiyeleri, plastik şezlongları ve kurgulanmış cennet kumsalıyla güzelliğini paketleyen Ölüdeniz'i bırakıp Fethiye'ye doğru yola çıkıyoruz. Dolmuş yolculuğu sırasında dükkanları ve cafe barlarıyla İngiliz kasabasına dönüşen bölgenin her şeye karşın güneyin en etkileyici coğrafyalarından biri olarak kalmaya direndiğine tanık oluyoruz. Yaklaşık 25 dakikanın ardından Fethiye'nin merkezine varıyoruz. Otobüsle 60 km'lik yolculuğun sonrasında Ortaca'ya, Ortaca'dan da minibüsle Dalyan'a ulaşıyoruz.


Burada deniz kenarı yok. Ancak Dalyan hem deniz hem göl keyfini yaşayabileceğiniz, tarih ve doğal hayatla dolup taşacağınız,şifalı sularında yıkanabileceğiniz eşsiz bir yer. Dalyan'ın en büyük müdavimleri ise carette carettalar, nil kaplumbağaları, mavi yengeçler ve yalı çapkını kuşları...

KRAL MEZARLARI EFSANELERİ FISILDIYOR

Köyceğiz Akdeniz'e doğru akarken, küçük dolmuş tekne Byblis'in gözyaşlarında ilerliyor. Dalyan'ın labirenti andıran zümrüt sularında süzülüyoruz.Uyanmış güneşin sıcaklığı, yüzümüze çarpan meltemle hafifliyor. Antik kral mezarlarının gözleri, şimdilerde kanalın karşısındaki renkli pansiyonları gözetliyor. Göl'ün Akdeniz'e tutulduğu Dalyan'da, antik şehirle ilgili günümüze kadar ulaşan efsaneleri fısıldıyor kral mezarları...

"Apollo'nun oğlu Karya Kralı Miletos'un ikizleri olur. Erkeğe Kaunos, kıza Byblis adı verilir. İkizler birbirlerine aşık olur. İkizlerin aralarındaki gizli aşk, bebekleri doğunca ortaya çıkar. Bu duruma kral çok kızar ve oğlunu ülkesinden kovar. Kaunos kendisini sevenlerle birlikte gider ve şimdiki Dalyan'ın karşısında kendi adını taşıyan kenti kurar. Byblis ise ayrılığa dayamayarak, göz pınarları kuruyuncaya kadar gözyaşı döker ve sonunda bir kayadan atlayarak canına kıyar." Heradot'un anlattığı efsaneye göre, labirent gibi olan Dalyan kanalları Byblis'in göz yaşlarından oluştu.

Romalı tarihçi ve şair Ovidius ise efsaneyi biraz daha farklı anlatıyor: "Byblis Kaunos'a aşık olur. Byblis Kaunos'a bir mektup yazarak duygularını dile getirir. Kaunos ise Byblis'in duygularını öfke ve tiksinti ile karşılar. İkizini bir daha görmek istemeyen Kaunos, kendisini sevenlerle bilikte babasının ülkesini terk eder. Kaunos'a gelerek kendi adıyla anılan kenti kurar. Byblis ise karşılıksız kalan sevgisi yüzünden hayatına son vermek isteyerek, yüksek bir kayanın üzerinden kendisini atar. Ama Nympheler(su perileri) Byblis'e acır ve onu bir pınara dönüştürür. Byblis'in gözyaşları da nehir olur"

YEŞİL DERİLİ İNSANLAR

Kuruluşu hüzünlü hikayeleri barındıran ve bir zamanlar 'yeşil derili' insanların yaşadığı antik şehir, artık sevimli kaplumbağalarıyla anılıyor. Kaunoslular sağlıksız oldukları için yeşil derili olarak anılıyormuş. Buna karşın Kaunos'tan çok sayıda medeniyet geçiyor. Kaunos'a ilginin en canlı kanıtları ise Roma Hamamı, Pers duvarı, Karya Kalesi, Yunan tiyatrosu ve Bizans bazilikası...

ŞEKİL DEĞİŞTİREN KUMLAR

Labirenti andıran kanallardan tekneyle büyüleyici bir yolculuk yaparak, dünyada eşi benzeri olmayan İztuzu Kumsalı'na ulaşılıyor. İztuzu plajının bir tarafı tuzlu Akdeniz, diğer tarafı da tatlı su. Med-cezirle bazen deniz suyu deltaya, bazen de tatlı su Akdeniz'e akıyor. Suyun akış hızıyla ve yönüyle kumlar sürekli şekil değiştiriyor. Dilerseniz bir tarafta İztuzu'nun incecik altın kumlarında güneşe ve denize doyarken diğer tarafta 'tatlı tatlı' yüzebilirsiniz.

İZTUZU'NUN KAHRAMANLARI

Antik çağlarda İztuzu diye bir kumsal bulunmuyor. MS 4. yüzyılda depremle Dalaman çayının yatağının değişmesi, bu doğa harikasının oluşmasını tetikliyor. Uçsuz bucaksız kumsalın beton yığını olmaktan kurtulması da mucize. Bu mucizenin başkahramanları caretta carettalar, Kaptan June ve Dalyanlılar. Soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Caretta Caretta'lar en sevdikleri yer ise altın sarısı incecik kumların bulunduğu İztuzu Kumsalı.
Caretta Carettaların son üreme alanlarında biri olan Dalyan'a gelen kaplumbağa sayısı her geçen yıl artıyor. Bunun nedeni kaplumbağaların yumurtalarını sadece dünyaya geldikleri kumsala bırakmaları.

KAPTAN JUNE VE FERİT

80'li yıllarda Dalyan'ı keşfeden çevre dostu June Haimoff, İztuzu Kumsalı'nın betonlaşmasına karşı çıkar. Kaptan June, bölgedeki Caretta Carettaların kurtarılması için mücadelesinde başarılı olur. Dalyan halkı da Carettalara sahip çıkıyor. Dünyanın en iyi korunan ikinci plajı İztuzu'nda ağırlıklı olarak Dalyanlı gençler çalışıyor. Kumsaldaki ağaç şezlonglar, şemsiyeler, kafeteryanın tasarımı doğayla uyumlu ve hiçbir şekilde gözünüzü rahatsız etmiyor. Kumsalda otururken gerçekten böyle bir yerin bozulmadan kalabilmesine minnet duyuyoruz. Özel Çevre Koruma Bölgesi olan İztuzu'nda tekne dolmuşlar genellikle saat 5'e kadar hizmet veriyor. Kumsal belediyeye ait şirket tarafından işletiliyor. Gün içerisinde İztuzu'na gelen misafirleri ağırlayan Dalyanlı gençler, saat 5'ten sonra tüm kumsalını bakıma alıyor.

DENİZE KARŞI EFE DANSI

Yaklaşık 40 kişilik ekipte yer alan üniversite öğrencisi Ferit de İztuzu'nun emekçilerinden. Zaman zaman büyükşehire gelme hayali kurduğunu söylemesine karşın Ferit, Dalyan'da kalmaya devam ediyor. Bazen kumsaldaki işlerini bitirmelerinin ardından ekip, bomboş kumsalın kafesinde denize karşı balık yiyip efe dansı yapıyor. Saat 20'den sonra plaj kapalı olduğu için son tekneyle Dalyan'ın yolunu tutuyorlar. Dalyanlı Ferit gibi güleryüzlü ve yardımsever gençlerin İztuzu'nda olmaları buranın yıllarca bozulmadan kalmasını garanti ediyor.

MAVİ YENGEÇ DENEDİNİZ Mİ?

Mavi yengeç Avrupa'da çok lüks ve pahalı bir yiyecek olmasına karşın Dalyan'da çok uygun fiyatlara yemeniz mümkün. Dalyan'daki restaurantlarda ve kimi pansiyonlarda bu muhteşem tatla tanışabilirsiniz. Tanesinin fiyatı 4-10 lira arasında değişiyor. Öte yandan arzu ederseniz mavi yengeç turlarına katılıp kendi yengecinizi kendiniz yakalayabilirsiniz. Teknedeki mangalda pişirip yiyeyebilirsiniz. Ana vatanı Amerika olan mavi yengeçler yük gemileriyle Türkiye sahillerine geliyor ve burayı çok seviyorlar. Anlatılan hikayelere göre, Yunan uyruklu yük gemileri, ABD kıyılarına yük götürürler. Dönerken de gemi sallanmasın diye gemideki büyük tankerlere buradaki okyanus sularını doldururlarmış. Kendi kıyılarına geldiklerinde de bu suyu boşaltıyorlar. Mavi yengeç yumurtalarının bu şekilde Türkiye kıyılarına ulaştığı belirtiliyor.

GÜNLÜK AĞAÇLARI, YALI ÇAPKINLARI VE NİL KAPLUMBAĞALARI...

Doğa harikası Dalyan'da Caretta Carettaların dışında Nil kaplumbağları da görülüyor. Kanal kenarındaki pansiyonlarda kahvaltı ederken Nil kaplumbağaları besleyebilirsiniz. Ayrıca soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan pek çok kuşu burada görebilirsiniz. Dünyada eşine zor rastlanan Günlük (Sığla) ağaçları da sadece Köyceğiz çevresinde yetişiyor ve koruma altınaalınmış durumda. Ayrıca deltada başta yalıçapkını kuyarı olmak üzere 180'i aşkın kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

NASIL GİDİLİR?

Dalaman Havalimanı Dalyan'a 25 kilometre uzaklıkta. Dalyan'a şayet otobüs ile seyahat etmek istiyorsanız öncelikle Ortaca'ya gelmek gerekiyor. Otobüsle İstanbul'dan ortalama 13, Ankara'dan 9, İzmir'den 4-5 saatte Ortaca'ya ulaşılıyor. İndiğiniz yerden 15 dakikada bir Dalyan'a minibüs ve belediye otobüsü hareket ediyor. Ortaca'dan 15 dakika sonra Dalyan'a ulaşılıyor.

BAZI KALINABİLECEK YERLER:

* Club Alla Turca : 0252 284 42 84
* Dalyan Resort Otel: 0252 284 54 99
* Kamanca House Otel: 0252 284 45 17
* Kano Otel: 0252 284 30 00* Tolga Pansiyon: 0252 284 22 94
* Cozy Hotel: 0252 284 34 42
* Kashmir Boutique Hotel: 0252 264 81 87
* Happy Caretta pansiyon: 0252 284 21 09
* Kano Motel Dalyan: 0252 284 30 00
* Likya Pansiyon:0252 284 22 33
* Midas Pansiyon: 0252 284 21 95
* Konak Melsa: 0252 284 51 04
*Kamarca House Hotel: 0252 284 45 17

NİLÜFER ŞENSÖZ-13.05.2009-SABAH GAZETESİ http://www.sabah.com.tr/Turizm/2009/05/13/iztuzu_mucizesi

UYARI: YAZI VE FOTOĞRAFLARIN İZİNSİZ KULLANILMASI HALİNDE YASAL İŞLEM YAPILACAKTIR.

1 yorum:

  1. Sizi Tokat'a da bekliyoruz. Tokat'a gelirseniz ulaşım, konaklama, rehberlik ve her türlü desteği firma olarak verebiliriz. Detaylar için e-posta adresim: mtekeli@gmail.com

    YanıtlaSil