25 Ağustos 2009 Salı

AYASOFYA'DA YATAN PADİŞAHLAR

Ayasofya Müzesi Haziresi'nde ziyaretçilere kapalı bulunan padişah türbeleri gün ışığına çıkıyor. Ayasofya Müzesi Müdürü Doç.Dr.A.Haluk Dursun, Ayasofya'daki türbelerin 1 aya kalmadan ziyaretçilere açılacağını açıkladı. Ayasofya'da II. Selim, III. Murat, III. Mehmet, I.Mustafa ve I.İbrahim ile şehzade türbeleri bulunuyor.



İlK KEZ PADİŞAH EŞLERİ DE AYNI TÜRBEDE

TÜRSAB Kültür Komitesi tarafından Ayasofya'ya düzenlenen gezide, Müze Müdürü Doç. Dr. A.Haluk Dursun, Ayasofya'nın bilinmeyenleriyle ve son buluntularla ilgili bilgi verdi.1574'te 2. Selim'in ölümüyle birlikte burada bir türbenin yapımına başlıyor. II. Selim Türbesi, Mimar Sinan'ın yaptığı 18 türbeden biri. Ayasofya Haziresi'nde Mimar Sinan tarafından yapılan Şehzadeler Türbesi ve Sinan'ın öğrencisi Davut Ağa'nın yaptığı III. Murat Türbesi var. Ayasofya Müzesi Müdürü Dursun, II. Selim Türbesi'nin önemli bir özelliğinin de ilk kez padişah eşlerinin de aynı türbeye gömülmeye başlanılması olduğunu kaydediyor.

DELİ İBRAHİM VE I.MUSTAFA AYASOFYA'NIN VAFTİZHANESİNDE

Tahtan indirilen I. İbrahim (Deli İbrahim) ve I.Mustafa ise Ayasofya'nın vaftizhanesinde yatıyor. Vaftizhanenin türbeye dönüştürüldüğü belirtiliyor.
KAÇIRILAN ÇİNİLER LOUVRE MÜZESİ'NDE

Müze haziresinde 1882-1896 yılları arasında Fransız Albert Sorlin Dorigny tarafından restorasyon sırasında çinilerin, onarım için Fransa'ya götürüldüğü ve yerine sahtelerinin getirildiğinin tespit edildiği belirtiliyor. Bu çinilerin, Fransa'da, başta Louvre olmak üzere bazı müzelerin depolarında bulunduğunun da belirlendiği ve resmi kanallarla iadesi talep ediliyor.

GİZLİ MELEK
Öte yandan Ayasofya Müzesi'nde sürdürülen restorasyon çalışmalarında yapının pandantiflerinde bulunan 6 kanatlı serafım( Melek) tasviri ortaya çıkarıldı. 14'üncü yüzyılda yapılmış olduğu tahmin edilen mozaiğin gerçek yaşı, Ayasofya Yüksek Bilim Kurulu ve Anıtlar Kurulu üyelerinin yapacağı incelemeler ve diğer mozaiklerle karşılaştırmalar sonucunda belirlenecek.

RESTORASYON İSKELESİ 2010'DA KALKACAK
Ayasofya Müzesi Müdürü Doç.Dr. Haluk Dursun, yaklaşık 20 yıldır Ayasofya'nın ortasında yer alan iskelesinini 2010 yılında tamamen kalkacağını ifade ediyor.
AÇIKÖĞRETİMİN YAPILDIĞI İLK YER

Ayasofya Müzesi Müdürü Doç.Dr. Haluk Dursun, Ayasofya'nın bilinmeyen diğer bir özelliğinin de açıköğretimin yapıldığı ilk yer olduğunu vurguluyor. Ayasofya'nın içinde I. Mahmut döneminde halka açık olarak seçmeli derslerin verildiği belirtiyor.
BİR İLK DAHA: MOZAİKTEN TUĞRA
Ayasofya'da Sultan Abdülmecit'in mozaikten tuğrasının ortaya çıkarıldığını açıklayan Müze Müdürü Dursun, mozaikten tuğranın da bir ilk olduğunu ifade etti.

AYASOFYA'DA YATAN PADİŞAHLAR- NİLÜFER ŞENSÖZ- 20.08.2009- SABAH GAZETESİ


UYARI: YAZI VE FOTOĞRAFLARIN İZİNSİZ KULLANILMASI HALİNDE YASAL İŞLEM YAPILACAKTIR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder