19 Haziran 2009 Cuma

MARMARA'NIN SESSİZ KOYLARI

Yukarıda Karadeniz aşağıda Ege...İkisini buluşturan Marmara'nın en büyük adası, Ege atmosferi alabileceğiniz İstanbul'a en yakın yer. İstanbul'dan deniz otobüsüyle sadece 2.5 saat uzaklıktaki Marmara'nın en büyük adası, sessizlik arayanlar için çok uygun.



Adanın karadan ulaşılmayan bakir koylarında tekne turu yapmak ya da Manastır, Aba, Mestanağa, Kole ve Kayaburnu koylarındaki eşsiz plajlarında yüzmek mümkün. Marmara Adası'nın turizm açısından Avşa ve diğer civar adalara göre öne çıkmadığı gözleniyor. Adanın yazlıkçı müdavimleri olmasına karşın adadaki pek çok koy tam da kalabalıktan kaçmak isteyenlere göre.Zeytin ve çam ağaçlarıyla kaplı ada, Ege kasabasına gitmiş hissi veriyor. Adanın merkezinde beton binalar olsa da adanın bazı köylerinde doğayla uyumlu yapılaşma olduğu dikkat çekiyor. Marmara Adası'nda 36 kilise ve manastır var. Bunlardan bazılarının sadece kalıntıları görülebiliyor.


DÜNYAYI SÜSLEYEN 'SADE ADA'

Zengin mermer yataklarıyla ünlü Marmara Adası, tüm dünyayı süslerken kendisi mütevazi ve sade kalabilmiş. Ünlü Artemis Tapınağı'nın sütunları, Maussolleion'daki levhalar, Ayasofya ve Aya irini'deki sütun başlıkları, hepsi Marmara Adası'ndan gelen mermerlere yapıldı. Ayrıca Dolmabahçe ve Çırağan Sarayları'nda da Marmara mermerleri kullanıldı. 'Sessiz dev' aynı zamanda, dünyadaki iki nemsiz adadan biri.
BAŞSIZ İMPARATOR

Mermerler kenti olarak da adlandırılan Saraylar'a karadan ya da denizden gitmek mümkün. Burada 1800 yılı aşkın bir süredir mermer çıkarılıyor. Dünyaya mermer ihraç edilen Saraylar'ın Açık Hava Heykel Müzesi'de görülmesi gereken yerler arasında.Başı koparılarak çalınan ve girişimler sonucu Almanya'dan Türkiye'ye teslim edilen Zırhlı İmparator heykeli burada başsız şekilde sergileniyor.
Açık Hava Müzesi'nin güvenlikten yoksun hali dikkat çekiyor. Saraylar'da liman çevresinde ise Mimar Sinan Üniversitesi öğrencilerinin yaptığı heykeller bulunuyor. Ayrıca Türkiye'nin ilk mermer kesme fabrikası ve Yana Çiftliği mevkiinde günümüze kadar korunmuş bin yıllık kilise bulunuyor.

DERİNLİKLERDE SAKLI HAZİN HİKAYE

Dünyaca ünlü mermeri dışında Saraylar, Kurtuluş Gemisi'nin hazin hikayesini de barındırıyor. Kurtuluş gemisi, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın işgali altında bulunan Yunanistan'a Türkiye'den insani yardım taşınmasında oynadığı rol ile tarihe geçiyor. Yunan halkının sevgilisi haline gelen gemi, beşinci seferini yaparken 20 Şubat 1942 sabahı Marmara Adası'nda kayalıklara çarparak batıyor. Kurtuluş gemisi bugün Marmara Adası'nın Saraylar Köyü yakınlarında 25 ile 43 m derinliklerde yatıyor. Hurdacılar tarafından yağmalanan Kurtuluş'un sadece iskelet kısmının ayakta kaldığı belirtiliyor.

GÜNDOĞDU KÖYÜ'NDEKİ KONFOR ŞEHİRDE BİLE YOK

Asmalı köyünde ahşap Rum evlerine rastlayabiliyorsunuz. Öte yandan adada siyah mermerin kullanıldığı yapılar da dikkat çekiyor. Özellikle merkezden 5 km ötedeki Gündoğdu köyünün yapılaşması ve altyapısı insanı şaşırtıyor. Eski bir Rum köyü olan Gündoğdu'da kumsaldaki voleybol ve jimnastik alanlarından, köy boyunca denize giriş için yer merdivenlere kadar her türlü konfor düşünülmüş. Gündoğdu halkı kurdukları dernek sayesinde köylerine sahip çıkıp güzelleştirmek için çaba harcıyor. Hatta köyün internet sitesinde köyün yerlerinin parke taşların estetiği bile tartışılıyor.

DEVASA ÇINAR AĞAÇLARI

Marmara Adası'nın ayakta kalan en yaşlıları ise çınarları. Çınarlı Köyü'ndeki ağaçların gölgesinde çocuklar futbol oynuyor. Yüzyıllara meydan okuyup günümüze kadar ayakta kalmayı başaran devasa çınar ağaçları görenleri büyülüyor. Ayrıca adada çok sayıda tavşan bulunması da dikkat çekiyor.

EV YERİNE ÇAY BAHÇESİ!

Ada halkı evlerinde olmak yerine çok erken saatlerden itibaren çay bahçelerinin yolunu tutuyor. Marmara Adası'nın dağlarından toplanan ada çayı da buraya gelip tadılması gereken tatlar arasında. Marmara Adası'nın geçim kaynaklarının başında balıkçılık ve zeytincilik geliyor. Ada'nın büyük kısmı zeytinliklerle kaplı. İskele meydanından başlayan çarşıda ekim ve kasım aylarında toplanan zeytinler satılıyor. Ayrıca midye başta olmak taze deniz ürünlerine sahildeki restaurantlarda bulmanız mümkün.

NEREDE KALINABİLİR?

Adada çok sayıda pansiyon ve motel bulunuyor. Merkezde pansiyonlar genellikle apartman gibi. Ancak merkezden uzaklaştıkça haftasonu keyifli tatil yapabileceğiniz pansiyonlar yer alıyor.
Adada kalınabilecek bazı pansiyonlar ise şöyle: Davran Motel (Manastır Koyu) 0266 885 54 33Boncuk Motel: 0266 885 50 57Mola Motel: 0266 885 57 37Aba Otel: 0266 8855271

ULAŞIM NASIL?

Marmara Adası'na ulaşım için çok sayıda alternatif bulunuyor. İstanbul'dan deniz otobüsüyle 2.5 saatte adaya ulaşabiliniyor. 'Güverteye çıkarak deniz yolculuğunun keyfini çıkarmak istiyorum' derseniz İstanbul Sarayburnu'ndan kalkan Mavi Marmara ile Ada'ya 5 saatte varılıyor. Ya da Tekirdağ üzerinde 2 saatte adaya gidebilirsiniz. Ayrıca Erdek'ten de Marmara Adası'na arabalı vapur seferleri bulunuyor. NİLÜFER ŞENSÖZ- SABAH- 19.06.2009 http://www.sabah.com.tr/Turizm/2009/06/19/marmaranin_sessiz_koylari

UYARI: YAZI VE FOTOĞRAFLARIN İZİNSİZ KULLANILMASI HALİNDE YASAL İŞLEM YAPILACAKTIR.

1 yorum:

  1. Çok uzak olmadan tatil yapacağım yerleri araştırıyodum.Sessiz sakin istanbuldan kaçıp kafa dinlemelik bi yerelr.Yazılara bi baktım 2-3 saat içerisinde kaçabileceğim avşa adası var.Bu yaz tatilimi orda yaomak istiyorum.Ama ulaşım konusunda detaylı bi bilgiye ihtiyacım var. Avşa adası ulaşımı nasıl yapılıyor? bilgi verebilir misiniz?

    YanıtlaSil