9 Haziran 2009 Salı

MARAŞ'IN SAKLI KALMIŞ HAZİNELERİ

KAHRAMANMARAŞ- Kahramanmaraş'ta iki mahalle, Roma İmparatorluğu'ndan kalma eserlerin üzerinde oturuyor. Geçmişte gecekondu olan ancak sonradan imar affıyla tapu verilen bölgedeki evlerden birinin alt kat odasında eşsiz Germenicia mozaiği yer alırken, evin üst katında insanlar yaşamaya devam ediyor.
Milattan sonra 300-400 yıllarına ait olan Germenicia Antik Kenti'nin mozaiklerinin bir bölümü, geçtiğimiz yıl kaçak kazılar yapılırken ihbar üzerine ortaya çıktı. Yetkililer kamulaştırma sonrasında mozaikleri kurtarma çalışmalarının başlatılacağını ifade ediyor. Bazı evler sit alanı olarak tescil edilse de kamulaştırma çalışmasının yavaş ilerlediği dikkat çekiyor.
İhbar sonucu ortaya çıkan mozaikler, sadece buz dağının görünen yüzü. Germenicia mozaikleri, Kahramanmaraş'ın Bağlarbaşı ve Dulkadiroğlu mahallelerindeki 4 farklı evde tespit edildi. Şimdilerde Kahramanmaraş'ın arka mahallelerinin bulunduğu bölgede, Roma döneminde zenginlerin kullandığı yamaç villalarının yer aldığı belirtiliyor. Mozaiklerin de bu yamaç villalarının taban döşemeleri olduğu ifade ediliyor. Bölgede her biri 15-20 odalı 100'ün üzerinde tarihi yamaç villarının bulunduğu tahmin ediliyor.

ZEUGMA VE EFES'İN BENZERİ
Arkeolog Ömer Avcıbaşı, Roma döneminde şehrin zenginlerinin kullandığı bu yamaç villarının Efes ve Zeugma Antik kentinde bulunan mozaiklerle büyük benzerlik gösterdiğini vurgularak, "Asıl kent, kentin altında bulunuyor. Mozaiklerin yanısıra bölgede Germenicia Antik Kenti'nin agorası ve tapınağının da olabileceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

HİÇ MARAŞ MAMUDU GÖRDÜNÜZ MÜ?

Maraş'ın saklı kalmış zenginliği mozaiklerle de bitmiyor. Kahramanmaraş'taki Gavur Gölü bölgesi, mamut fosili konusunda dünyada önemli bir yere sahip. Kahramanmaraş Müzesi'nde prehistorik çağa ait iki mamut fosili bulunuyor. Müze bakım ve onarım çalışması nedeniyle müze kapalı. Yenileme çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte müzedeki mamut kemiklerinin birleştirilerek sergileneceği söyleniyor.

MAĞARA ARKADAŞLIĞI

Dört farklı birimden oluşan Eshab'ı Kehf (Mağara Arkadaşlığı) Külliyesi de Maraş'ın en önemli tarihi eserleri arasında. Kutsal mağarayı da içine alan külliye, Afşin'in 6 km kuzeybatısında küçük bir dağ üzerinde yer alıyor. Eshab-ı Kehf Mağarası, Yedi Uyurlar olarak farklı dinlerde benimsenen, kutsallık atfedilen yedi inanmış gencin uyudukları yer olarak biliniyor. Afşin'deki Eshab-ı Kehf'in yanısıra 33 ülkede ve Anadolu'da Yedi Uyurlar'ın uyuduklarına inanılan başka yerler de var.

TRUVA, YÜZÜKLERİN EFENDİSİ VE HARRY POTTER BURADAN GİYİNİYOR

Doğal ve tarihi güzelliklerin yanısıra Maraş'ın Kapalıçarşısı'nda bulabileceğiniz ceviz oyması sandıklar ve altın işlemeciliği göz kamaştırıyor.Harry Potter, Truva, Yüzüklerin Efendisi gibi dünyaca ünlü filmlerde kullanılan çarıklar, Kahramanmaraş'ın Bakırcılar Çarşısı'ndaki Dedem Osmanlı Çarıkları adlı küçücük bir dükkanda imal ediliyor.
Dört kuşaktan bu yana Osmanlı çarıkları üreten Kopar ailesi, Hollywood'un yarısıda Ulak, Karaoğlan ve Kurşun Yarası gibi filmler için de çarık üretti.
Fiyatları 30-50 lira arasında değişen çarıkların çarpıcı üretim süreci ise şöyle: Manda, koyun ve dana derisi havuzlarda yaklaşık 45 günlük özel işlemden geçiyor. Daha sonra deri, çarık olarak işleniyor. Çarıklarda kök boya kullanılıyor. Meşe palamudu ve tetri yapraklarının bileşiminden elde edilen doğal maddelerle deri yumuşatılıyor.


MAVİ YOLCULUK

Şelaleri, akarsuları, baraj gölleriyle su şehri olan Maraş'ta Ceyhan Nehri üzerindeki Menzelet Baraj Gölü'nün sularında mavi yolculuk yapmak mümkün. Göldeki gezi sırasında büyüleyici Ali Kayası'yla karşılaşıyorsunuz. Efsaneye göre, Ali Kayası'nın Hz. Ali'nin atının ayak izlerini zirvesinde saklıyor.

Çam ağaçlarıyla dolu Kahramanmaraş'ın Karadeniz'i aratmayacak kadar yemyeşil olması da dikkat çekiyor. Maraş'ın meşhur dondurmasına lezzet veren salep bölgede doğal olarak yetiştirilen orkidelerden yapılıyor.
Türkiye'nin doğal orkidelerinin üçte biri Kahramanmaraş yöresinde yetişiyor. Doğal Hayatı Koruma Derneği'nden Evrim Tabur ildeki bitki çeşitliliğinin 2 bin 500'e ulaştığına dikkat çekiyor.

KARSAMBAÇ'TAN MARAŞ DONDURMASINA...

Kahramanmaraşlılar, Ahır Dağı'nın eteklerinden türedikleri karlara, dalından topladıkları taptaze dağ çilerleri ve yabani dağ meyvelerini püre haline getirip karıştırırmış eskiden. Sıcak yaz günlerinde yenen bu tatlıya Karsambaç adını vermişler. Zaman içinde karın yerini keçi sütü ve sahlep alarak Kahramanmaraş dondurmasına dönüşüyor.

CİPS TARHANALAR

Maraş'ın leziz dondurmasının yanında cips şeklinde üretilen tarhanaları dikkat çekiyor. Tarhanalar cips şeklinde kuru kuru yenilebilir. Ayrıca dilerseniz tarhana çorbası da yapabilirsiniz. Öte yandan kırmızı pul biberi, sumak ekşisi Kahramanmaraş'a özgü tatlardan.

NEREDE KONAKLABİLİR?

Yeni açılan Ramada Oteli, Maraş'ta kalınabilecek yerlerin başında geliyor. Ayrıca 4 yıldızlı olan Arsan ve Yimpaş otelleri de şehir merkezinde yer alan oteller arasında yer alıyor.

NASIL GİDİLİR?

Kahramanmaraş'a havayolu ile gitmek istelenler için İstanbul ve Ankara'dan direkt uçuşlar mevcut. İstanbul'dan uçakla 1 saat 20 dakika sonra Kahramanmaraş'a ulaşabiliyorsunuz. Havaalanı kent merkezi 8 km uzaklıkta. Otobüsle de Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirler başta olmak üzere diğer tüm illerden ulaşmak mümkün.

Otogar Tel: 0344 235 00 99
Havaalanı Tel:0344 236 18 97

NİLÜFER ŞENSÖZ-09.06.2009 SABAH GAZETESİ
http://www.sabah.com.tr/Turizm/2009/06/09/marasin_saklikalmis_hazineleri

UYARI: YAZI VE FOTOĞRAFLARIN İZİNSİZ KULLANILMASI HALİNDE YASAL İŞLEM YAPILACAKTIR.

2 yorum:

  1. kahramanmaraş,ı tam olarak tanıtabilmek için elimizden gelen faaliyetleri yapmamız gerektiğini bilmemiz gerek

    YanıtlaSil